Ja så är då 100 års firande över för Svenska Stövarklubben och vi kan blicka framåt med nya fräscha ögon på verksamheten och de utmaningar som ligger framför oss.

Denna jaktsäsongen har präglats av mindre hare på de flesta ställen runt om i landet - så även här i Värmland. Låt oss hoppas på betydligt bättre föryngring nästa år.

Det är med bestörtning som jag i skrivande stund kan konstatera det heller inte i vinter lär bli någon förvaltningsjakt på varg värt namnet, och som bidrar till en rejäl decimering av stammen. Fortfarande kan vi bevittna en svag politisk styrning där jurister, biologer och genetiker får fritt spelrum – En meritokratisk styrning av sällan skådat slag. EU:s  klåfingrighet bidrar till att gröpa ur den nationella suveräniteten och därmed beslutsfattandet inom detta område vilket bidrar till handlingsförlamning hos regeringen, vilket är mycket beklagligt. Inte minst mot bakgrund av att allt flera lär drabbas av detta rovdjurs bestialska frammarcher runt om i landet. Risken är att det offentligas oförmåga att åstadkomma en förvaltning leder till att tilltron raseras och att legitimiteten för rovdjuren sjunker till en bottenlåg nivå, vilket den har gjort i både Dalarna och Värmlands län. Detta kan på sikt bidra till att äventyra hela vargstammen, vilket ansvarige politiker inte har förstått, vilket är mycket beklagligt.

Nu har skaren kommit hit också så nu är det stopp på harjakten en tid, men låt oss hoppas att den löses upp av mildväder eller att den blir stenhård med nysnö på så stövarna kan kopplas lösa igen.

Har ni inte startat eran stövare på jaktprov än så ta chansen och gör ett prov.

Lycka till vidare med stövarjakten!"