Vargjakten snart slut.....men vad händer sedan då???
Ja, nu går vargjakten snart mot sitt slut med raska steg. Det återstår endast en varg som inte har fällts än och det är i Västmanland. I år liksom ifjol var jakten snabbt över i de flesta län - dock kanske inte lika snabbt. Tiden för starten var av någon oförklarlig anledning ändrad i år till ett datum då inte lika många jägare var helglediga/långlediga på samma sätt som ifjol, då starten inföll strax efter nyår. Kanske är det bojkotten som gjort att vargen i Västmanland inte har fällts - eller ett jaktligt ointresse för vargjakt?
Ser vi till den värmländska situationen, som exempel, så har det fällts sex vargar. Detta samtidigt som det ifrån länsstyrelsens sida kan konstateras att det finns minst 120 vargar i länet och minst 12 sannolika föryngringar under år 2010. Dessutom finns det 21 vargrevir i länet - Ja, du läste (helt) rätt. Snart har Värmlands län, som ensamt län, uppfyllt det nationella (del-?)målet för vargpopulationen. Med andra ord har vi i sådana fall i Värmland haft en avskjutning som understiger 5 procent!?? Detta samtidigt som vi ska komma ihåg att rovdjursansvarige Lars Furuholm på länsstyrelsen i Värmland konkluderar med att vargstammen i Värmland har fördubblats på ett år!
Vilket uttag pratar vi då om? Nej, jag kan knappt använda ordet uttag i detta sammanhang, för då relaterar vi som oftast till "riktig" jakt och viltförvaltning. Dessa sex skjutna vargar ger knappast någon effekt på den värmländska varg-stammen. Med den kraftiga numerär och tillväxt av varg kommer dessa sex skjutna vargar att raskt ersättas av andra strövarvargar som är på jakt efter nya lediga platser - För några nya revir att etablera finns det inte plats till i Värmlands län per idag - Eller finns den möjligheten? Den enda möjligheten är att befintliga revir minskar i arealmässigt, vilket inte alls är osannolikt på sikt. Vi ser tydliga tendenser till detta i nordvästra Värmland där ett revir plötsligt numera omfattar tre revir. Tidigare var ett vargrevis kanske 150 000 ha medan det idag kanske är 50 000 ha. Så länge det finns relativt god tillgång på klövvilt kan reviren bli mindre, eftersom vargarna helt sonika inte behöver "ränna" så långt i sin jakt efter föda.
Nej, problembilden ovan visar att vargstammen ökar i mycket rask takt - i det värmländska fallet med 100 procent och vi har ett uttag som ligger under 5 procent! Detta trots att några enstaka har skjutits bort.
Nej, som alla nu begriper så är det nationella målet om 210 vargar eller 20 föryngringar för länge, länge sedan uppfyllt. Hur ska ansvarig statsråd och myndighet uppfylla det av riksdagen belsutade mål om maxtaket om 210 vargar? Nästa år innebär det, om målet ska uppfyllas, att det måste det skjutas bort minst 100 vargar i Sverige. Det blir intressant att se hur Carlgren och Löfgren ska kunna argumentera för detta i massmedia - en grannlaga pedagogisk uppgift? Återigen är det bara att konkludera med att rovdjursförvaltningen med tonvikt på varg har havarerat...och det för länge, länge sedan.
/Freddy Kjellström...frustrerad och upprörd över en i allra högsta grad handlingsförlamad statsförvaltning.
3 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Centerpartiet- ett parti som gått vilse, eller ett parti i kris- eller både och?
Nästa inlägg: Dvärgbandmasken - varifrån kom(-mer) den???
Vargjakten snart slut.....men vad händer sedan då???
Passande "rubrik" du har i ditt senaste blogg inlägg hoppas du börjar blogga om mera positiva saker som händer eller har skett.
Politiska åsikter och negativa attityder för inte stövarkåren framåt utan tvärtom. Det visar ju medlemsregistreringen och valpregistreringens nedgång om att nu måste vi föra fram det positiva med att vara stövarjägare, stövarägare, jägare.
För att vi som tycker att vargen fått allt för stort utrymme i vårt samhälle skall lyckas få gehör i t.e.x vargfrågan så är det väl det viktigaste att få med sig alla oavsett partitillhörighet eller vilken typ av jägare man är, jag tror att vi människor har lättare med förståelse för andras syn på saker och ting om det sker i en positiv anda än att bara en massa negativa saker dras upp hela tiden eller att man blandar det Politiska i det för många är än idag födda in i olika politiska partier (arv & miljö) samt att många har egna åsikter och tycken vad gäller politik och detta måste alla vi respektera att vi är oliktänkande (tur är ju det).
För egen del så tror jag ej att det är så lätt att våra politiker oavsett partitillhörighet skall lösa vargfrågan på ett sådant sätt att vi får en mindre vargstam utan detta handlar mer om bröstmjölken arv & miljö generationsväxlingar som vi inte har förberettt oss på som vi måste ta i beaktande framöver.
MVH / Lars-Gunnar
Vargfrågan måste lösas, registreringarna av Stövare stupar rakt ner. De pratas om 3000 tusen vargar för att ha en livskraftig vargstam, vad händer då med löshundsjakten? Någon politiker har framfört att man måste tillåta ett visst antal vargar i renskötselområerna. Vilka kommer regeringen och politikerna att lyssna på? Renägarna? Forskaren eller forskarna som vill ha 3000 vargar, eller kommer man att lyssna på övriga djurägare på landsbygden samt jägarna som röstat in dem på deras positioner? Medlemskapet i EU tenderar att mer och mer makt flyttas ut till Bryssel. Var kommer demokratin in i sammanhanget? Om politikerna lyssnar på forskarna i stället för befolkningen på landsbygden som röstat in dem? Blir de ett demokratiskt beslut? Inte enligt min mening. Resultatet av de skulle kunna bli att vi har mer varg än Stövare och övriga tamdjur efter ett antal år jag undrar om EU kommisionärer och forskare reagerar då? Mångfald och mångkultur ska de ju vara.