Ja, så har jag besökt Elmia Game Fair i Jönköping i sommar och Jakt- og Fiskedagene på Elverum i Norge ska jag besöka om en dryg månads tid. Det är påfallande vilken enorm kommersialisering jakten omfattas av.

Jag kan inte annat än att förvånas vid mina mässbesök över den ”hype” som råder över nytillkomna villebråd i vår fauna med påföljande nya jaktformer som lockar till sig nya, nygamla och yngre jägare. Vildsvins- och björnjakten är väl nyhetens behag. Under sommarhalvåret är jakten som mest kommersialiserad, vilket vi ser i form av alla de jaktmässor som numera arrangeras över hela landet. Efter ett besök på Elmia Game Fair kan jag bara konstatera att jakten är en hel industri - med allt från vapen och tillbehör till konfektion och resor.

Många var de stånd som gjorde reklam för jaktresor till mer exotiska breddgrader. Då ställer jag frågan i mitt stilla sinne om vi inte har spännande nog inslag i våra traditionella jaktformer på hemmaplan. Svaret är uppenbart: JA! Stövarjakten med sin oförutsägbarhet och dramatik uppfyller alla de kriterier som ställs på en attraktiv jaktform – Ända ifrån slagarbetet innan villebrådet är på fötter till dess att det fällts med ett välriktad hagelskott. Dessutom är det den absolut billigaste jaktformen du kan tänka dig idag. Utrustningen är billig – finns idag bra bruksvapen i form av en torparbössa s/s kal. 12 för under tusenlappen på Blocket att inhandla. En stövare är dessutom den billigaste jakthunden som kan införskaffas – för några tusenlappar får du idag en stövarvalp av topp härstamning som du kan ha glädje av i många år. Samtidigt som en stövare är en fantastisk fin familjemedlem om den sköts på rätt sätt.

Hur som helst behöver vi definitivt inte att åka till Afrika för att få topp exklusiv jakt. Detta behöver vi printa in i dagens jägarkår – Jag tror i ärlighetens namn att många jägare eller presumtiva jägare egentligen vet vilken fantastisk möjlighet stövarjakten har att erbjuda. Här har vi ett uppdrag. Vi har en grannlaga uppgift framför oss att informera och envist fortsätta att marknadsföra stövarna och stövarjakten. Stövarjakten är underskattad som jaktform!