Ja, att Stövarjakt efter hare och räv skulle vara en jaktform som bara passar äldre herrar 60+ vill jag härmed avfärda som en myt. Det är snarare en fråga om att dagens yngre generationer inte har vuxit upp med Stövarjakt eller har någon släktning eller bekant som har någon stövare att följa med ut. Detta är beklagligt och här har vi som Stövar(-j)ägare en grannlaga uppgift att fylla. Än mer viktig blir denna uppgiften då det per idag finns betydligt färre Stövare per kapita än vad det fanns för 20 år sedan eller ännu längre tillbaks.

Glädjen hos Joakim ovan är inte att ta miste på  - Att få skjuta en hare på sin födelsedag, dessutom den första fällda haren efter ett långt stövardrev kan knappast bli bättre. Haren sköts efter ett längre stövardrev av min Hamiltontik ute på Segerstad, utanför Karlstad beläget helt ute vid Vänern en dag i slutet av september. Haren krånglade rejält ute bland sommarstugor, sandstränder och klippor, men efter ett par-tre timmars drev kom haren i vägkorsningen som Joakim stod. Jakten var arrangerad av Forshaga Akademin/ Viltvårdsgymnasium där eleverna stod som jaktvärdar för dagen. Mycket fina marker med gott om både hare och räv. Tre stövare släpptes under dagen, en Finsk stövare och två Hamiltonstövare. För de två Hamiltonstövarna fälldes det en hare och en räv under dagen - en lyckad jaktdag med andra ord (se bilden nedan). Dagen avslutades med en mycket god Gulaschsoppa som eleverna bjöd på. Detta visar att det finns intresse hos ungdomen bara de får möjlighet att vara med - Så mitt råd till er alla är: Ta med ungdomarna ut på Stövarjakt i Vinter så flera får uppleva den glädjen som Joakim på bilden ovan fick uppleva!

Vill i sammanhanget passa på att tacka elever och lärare på Forshagaakademin för en mycket trevlig jaktdag bland många yngre jägare.

 

/Freddy Kjellström