I den övrigt mörka novembermånaden så framstår det en tydlig ljuspunkt - och det är att månaden är nr 1 för stövarjakt, enligt min förmening. Detta påstår jag inte bara för att det är november nu, utan det har jag påstått hela sommaren också. Kunde man helt opåverkad bestämma när semestern skulle tas ut så skulle jag ta ut den i november och jaga hare hela månaden! November är också månaden som (normalt sätt) hyser barmark under lejonparten av månaden.Hararna har kastat av sig sin nu slitna sommardräkt och tagit på sig sin vita pälskåpa inför den kommande vintern. De vita hararna ljuser upp som reflexer i mörkret, och för oss stövarjägare som ljuspunkter i tillvaron under de i övrigt mörka novemberdagarna när de kommer springande på vägarna - Det vill säga de få gånger de går ut på vägarna under drev, skall sägas. I Värmland och söderut upplever jag att hararna är mindre benägna att gå på vägarna när de är vita och det är barmark ute än vad de är i norra delen av landet. - Har ni läsare andra erfarenheter - så kommentera gärna mitt påstående.

Det är i denna månad med vita harar som trycker hårt som stenar på backen som de fantastiska välljudande flertoniga skallen flödar ur struporna på våra stövare vid upptagen- Det är nu som närkontakt av första graden blir ett faktum- Stövaren ser haren i vitögat innan haren finner det för gott att smita iväg i full galopp. Det är klart att när stövaren får synkontakt och reell närkontakt med haren så kommer all glädje samtidigt ut i alla tänkbara toner med volymknappen uppskruvat i topp - Hela registert av toner spelas upp - eller i alla fall de toner som stövaren besitter i det aktuella fallet. Här vet vi ju att alla stövare har inte lika brett tonregister, men de flesta brukar ändå få en bättre hörbarhet i november. Förmodligen ser  stövaren den vita haren flera gånger under jakten. 

Det är också vid denna årstiden som vi har störst chans att få se haren innan den lämnar legan i upptaget. Det är sällan man får den möjligheten, men i perioder med god hartillgång kan man ibland få se hur den vita haren ligga platt inunder granen eller i en enbuske och trycka. Vi ser hur stövaren ringar runt harens lega gång efter annan i allt snävare cirklar - innan haren till slut finner det for gott att lämna legan. Detta drama är en fantastisk syn och (hör-)upplevelse. Det är inte ofta vi får bevittna detta scenariot - Däremot får vi höra det nästan varje gång stövaren tar upp haren vid denna årstid om haren inte har hunnit smita från legan innan stövaren blir allt för närgången.

Så mitt råd till Er alla blir som följer: Passa på att jaga mycket med stövaren nu i November...innan snön, kylan och snödjupet eventuellt sätter en stopp för jakten. Vänta heller inte med att starta din stövare på jaktprov, utan nu kan förutsättningarna vara som bäst - Titta bara på de fina resultaten från Stövar-SM och det påföljande ordinarie elitprovet i jämtländska Kolåsen. Som det är nu med plusgrader hela dygnet på de flesta platser är förhållandena närmast sagt ideala för en god prestation på ett jaktprov.