Hemma igen efter en tre dagar lång resa till östra Finland - närmare bestämt Silinjärvi några mil utanför Kuopio där NM (Nordiska Mästerskapet) för stövare avgjordes under helgen. Det var en fantastisk inramning som lokalubben i Norra Savolaxregionen hade ordnat - så det var bäddat för ett bra arrangeman och fästligheter med stort F. Det var tre välmeriterade landslag som hade samlats för att göra upp om NM. Pga kyla blev det bara en provdag som resulterade i att Finland vann landskampen före Sverige och Norge som kom sist. De finska stövaren presterade jämt och bra efter första dagen, vilket räckte till seger. Den norska Finnstövaren Odin som ägs av Kjell Moland blev däremot individuell Nordisk Mästare genom en superprestation med 2x 120 min  på lördag, vilket resulterade i 97,5 poäng, enligt det finska regelverket. Odin brukte 1 min (!) på att finna första haren och  ca 20 min på den andra! Jag menar att det var en superprestation långt över det valiga med tanke på att det var 15 minusgrader och blåst, vilket gjorde att vittringsförhållanden var långt ifrån bra. Odin blev Int Jch. Det var riktig snålblåst så man frös ända in i skelettet - kanske inte att undra på att den ena domaren på en ruta närmast skrek sig hes på bruten Svenska: "Kaffe, kaffe, hämta mera kafffe...för hel---e"!" 

Näst bästa stövare blev den svenskägde Finnstövaren Bossmålas Bamse som också han gjorde en fantastisk prestation under lördagen med ett mycket bra 1:a pris och därmed blev han Finsk Jaktchampion - Men inte nog med det, utan han fick ocså reserv Cacib, och eftersom han hade ett Cacbib sedan tidigare när han vann Eksjöprovet blev han Internationell Jaktchampion också"! Stort Grattis, Stefan! Under dessa dagar blev också Hamiltontikarna Brännlandets Mina, ägare Tore Johansson och Bomarkens Zaga, ägare: Gunilla Karsbo Finska Jaktchampions - Jag vill också gratulera dessa med fina prestationer i Finland - tack för att ni ställde upp!

Markerna bjöd på en tät harstam enligt min måttstock - Ändå var det mindre här nu än för sex år sedan när jag senast var där på NM. Så vad som är "mycket" respektive "lite" hare är ganska relativt och subjektivt. Men det är klart att återigen förvånas jag över varför det är så svårt att få tillstånd en viltvård anpassad för hare här hemma? För i Finland engageras många människor i harjakten och viltvården - små utfodringshäckar för hare med opfyllt hö sågs nästan överallt, och i kombination med intensiv jakt efter predatorer ger det natulrigtivs effekt och stimulerar fram en god harstam. 

Ja, det var en trevlig och fullspeckad helg med fina drev och trevlig samvaro till trots för kylan och blåsten. På lördag hade också styrelserepresentanter för de nordiska stövarklubbarna sin traditionella sittning där gemensamma problem- och frågeställningar dryftades. På kvällen bjöds det på jägarmiddag - en vällagad bufé. Flera tal hölls och gåvor överräcktes. Sedan var det traditionsenlig Finsk tango som rundade av kvällen. Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla de finska och norska representanter för en mycket trevlig helg.

Ja, mera om denna fascinerade resa och mästerskap som blev ett minne för livet för många deltagera kan du läsa i kommande nummer av Svenska Stövarklubbens magazin: Stövaren - för du är väl medlem i Svenska Stövarklubben?

/Freddy Kjellström