Ja, detta är titeln på en (fantastisk bra) låt av Jokke (som tyvärr lämnade oss alltför tidigt R.I.P.) & Valentinerna ifrån Norge, men det kunde lika gärna vara en samanfattning på årets jaktsäsong. (Lyssna gärna på låten via länken nedan)

www.youtube.com/watch?v=-wha7kcjlN4&feature=related

Redan i mitten av november började den iskalla kylan sprida sig över vårt avlånga land och vi närmast frös till is bara vi stack ut näsan utanför dörren. Jag kommer ihåg när Gunnar Pettersson och jag åkte till Finland på NM sista helgen i november - det var svinkallt när vi kom dit, men även när vi åkte därifrån. När vi närmade oss hemlandet Sverige igen så fick Gunnar snart SMS och påringingar på flygplatsen om att det Småländska landskapet var inbäddat i en halvmeter snö, och ännu mera på de hårdast drabbade ställena. Jag förstod mot bakgrund av den ihållande kylan att vi med all sannolikt skulle komma att gå emot en vinter där Kung Bore skulle ta ett järngrepp på naturen - ett antagande som tyvärr skulle visa sig att slå in för fullt!

Allt oftare, och fram för allt mot bakgrund av de två sista säsongerna, blir jag påmind om att det är höstsäsongerna som framgent skall prioriteras. All den tid som går att jaga efter nyår får (nog) räknas som bonus  - I alla fall om du bor i snörika områden. Nu är väl egentligen inte Småland att traditionellt räkna som ett snöhål, men det är N:a Värmland och norrut.  

För egen del tycker jag mest om barmarkssäsongen - fram för allt den senare delen då hararna är vita och vi får de fantastiskt fina härliga upptagen där stövaren beskriker haren. Låt oss hoppas att denna barmarkssäsongen varar en bit ut i december - i alla fall fram till Lucia. Samtidigt förknippas klassisk stövarjakt med nysnö och fint före. Men i ärlighetens namn är det sällan mera än en eller max två handfulla dagar på en jaktsäsong som uppvisar detta fantastiska före. 

Låt inte Jokke få lov att komma med nyheten alltför tidigt nästa säsong:

"...Folkens,jeg kommer med nyheter,jeg må be om absolutt stillhet.

Ventetida er over,det kommer til å - falle snø i natt.


Her kommer vintern, her kommer den kalde fine tida..."

Vinterhälsningar från ett (alltför) snöigt Gräsmark en sen lördagskväll...

/Freddy Kjellström