Ja, så var det äntligen dax igen då för årets harjakt. De allra flesta stövarjägare har nu kommit ur sina kyyphål och kommit igång med årets harjakt. Vid detta tidpunkt har nog de flesta genomfört sina premiärsläpp, och på några husknutar hänger det nog också några harar, som senare kommer att bli en delikat måltid längre fram på höstknuten.

Själv upplever jag att vi även detta år liksom de sista 2-3 årena har haft en mycket god tillgång på hare i markerna. Kanske är det ännu bättre i år än tidigare år - Det som talar för det är att: Frekvensen av småhare har aldrig tidigare varit så hög här i Nordvästra Värmland och Gräsmark, som jag har upplevd den i år. Eller så har jag haft (o-)turen att få upp onormalt många sistkullingar sista tiden.

Den största utmaningen hitintills i år har varit efterdyningarna av sommaren i form av sommarvärme som krupit fram (för) tidigt på förmiddagen - Värmen tar hårt på hundarna.

En annan utmaning är som ovan nämnt den relativt höga frekvensen av småharar som är födda intill vägarna. Upptagen sker i nära anslutning till vägen och hararna springer raskt ut på vägen för att snabbt göra ett avhopp längre fram. Tryckttappter och korta drevrepriser blir resultatet och vägarbete för stövaren som resultat - ingen lätt uppgift. Men en tröst är att även dessa hararna växer ju till sig med tiden och förmodligen buktar de bättre längre fram.

Ja, alltid har ju vi stövarjägare något att skylda på - eller hur? Men det ligger i sakens natur som det så ofta brukat heta. Stövarens uppgift är allt annat än lätt - och vi är raska med att finna lättillgänliga förklaringar till misslyckanden. Det märkliga är att vi har allt svårare att finna lättillgängliga förklaringar när det går bra!? I år är det i alla fall inte för torrt ute, utan snarare för blött. Ja, heller det än en säsong där terrängen kruttorr och värmen steker långt ut i oktober. Att gå i skjortärmad på harjakt har faktiskt gått en del gånger denna säsong, men sista veckan har vädret börjat att normaliseras allt mer mot typiskt septemberväder/hötväder. Löven börjar må allt sämre, vilket syns på de vackra hsötfärger som lyser fram i terrängen.

Med vackra höstfärgar och gott om hare får jag önska Er alla en trevlig jaktsäsong med långa välljudliga drev som klingar över nejderna.

Lyssna gärna och sen en kort filmsnutt från årets premiärsläpp (klicka på länken nedan) med min Hamiltontik Zoogatas Vilde där hpn har drivit haren i ca 45 min, där hon ligger ca 90 sek efter haren (en andrakullare) med bra tryck. Totalt blev det 65 min. tapptfritt fint drev detta premiärsläpp innan dötappt.

Klicka på länken nedan för att se och lyssna:

http://www.youtube.com/watch?v=TsX0fm9G1YA

 

Haré bra

/Freddy Kjellström