Idag var det sagt att vi skulle prova jaktlyckan i söderänden på jaktområdet på Mellersat Vvo. Igår kväll slutade det att snöa tidigt så förutsättningarna när vi  var ganska goda när det var sängdags. Men idag bitti när klockan ringde vid sju var det full snöyra ute och alla slag skulle visa sig som bortblåsta när vi anlände tilll dagens jaktområde. Det gick heller inte att säkerligen spåra av för vargen heller. Det var således ändrade förutsättningar jämfört med igår. Men Hamiltontika Zoogatas Vilde brukar ytterst sällan gå drevlös ifrån skogen - Det skulle heller inte ske idag, trots den visuella avsaknaden av slag eftersom det hade snöat under morgontimmarna. Men Vilde känner slagen genom snön om de inte är allt för kalla.

Efter 1½-2 timmars sök/slagarbete fick Vilde upp en hare som hon troligtvis fick upp i nord östra änden av området. Det var mycket snöyra, upplega och blåst, vilket gjorde det omöjligt att höra första delen av drevet. Det var med andra ord ett busväder - Termomtern var "snällare" än vanligt denna vinter och visade "bara" -10 grader. Först drev Vilde haren norröver innan hon sedan rundade en stor myr. Senare kom drevet närmare och buktade runt oss - det var Carl Olov med sin utmärkta hörsel som hörde att Vilde drev. Hörbarheten blir inte vad den normalt är sådana här dagar. Slutligen kom drevet närmare och hördes bra nu -men det gick över vägen och haren kom aldrig ipass i den korsväg där vi satt och eldade. Nej haren fortsatte att kringla sig fram i skog och myr i söderlig färdriktning innan han gick ut på vägen igen. När han således kom ner på vägen fann han för gott att ta vägen ända söderöver ända ner till "Hardansen" innan han dubblade och kastade in i skogen igen. Därefter gick han tillbaks österut in i ungskogen innan han återigen gick tillbaks upp på vägen och bjöd upp Hamiltontiken till dans. Haren återvände tillbkas till vägen för att sedan gå norrut - en resa han inte borde ha tagit. 

Jag sade till Martin att gå ner och ställ dig i svängen för haren kommer med all sannolikhet söderifrån Hardansen, och ska tillbaks norrut i riktning emot upptagsplatsen. Ja, så skulle det visa sig bli idag (också). Martin gick ner och ställde sig i pass i svängen och mycket riktig kom en fin förstekulling fram uppe på krönet av vägen. När haren var ca 30 meter ifrån sjöng hagelbocken till Martin och haren var fällt med ett välriktat skott. Det var en bra träff - I snön kunde man endast bevittna rester av hagelsvärmen som svept över haren i nysnön och gjort "fartränder" tillsammans med den traditionella harullsrester som låg uppe på snön intill haren. Sent omsider efter det att haren hade dubblat och krånglat till det  med sina avancerade "danssteg" kom också Vilde fram till haren på drevlöpan, och fick sin traditionella smakbit i form av hjärta, lever och njurar. Även om förutsättningarna inte var de bästa idag. Men det kanske är som de "gamla" alltid sade: "Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder".

På bilden ses Martin P. med den nyskjutna Julharen och Hamiltontiken Zoogatas Vilde.

Hur som helst fantastiskt fina harmarker att jaga hare på och tack för dagens jakt. Och det finns säkerligen många flera harar att träna på Maria, både vid Hardansen och upp efter Stickvägen, samt ända upp till vändplan.

/Freddy Kjellström