Jag får önska alla läsare av bloggen en god fortsättning på julen.

Fick protokollutdraget igår från interpellationsdebatten (22/12)i Riksdagen där ansvarig statsråd, miljöminister A. Carlgren (c) skulle försvara beslutet om vargjakt. De kritiska frågorna kom, inte oväntat, från Miljöpartiets och Vänsterns ledamöter. "Försvarstalet" från ansvarigt statsråd var inte särskilt upplyftande läsning för oss som bor i Mellansverige - då det är vi som ska dras med eländet. Eller vad sägs om följande uttalande:

Andreas Carlgren (C): "...Det kan även finnas problem med att ha en varg en period inom renskötselområdet innan den kan flyttas till Mellansverige". (se http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:41#{0DFE3403-DE4E-4BD7-96F3-88AEBB0DB4B8)

Men det som fram för allt är beklämmande i diskussioner som rör vargsituationen i landet per idag är att genetiken ständigt får företräde mot (lokal-/regional-)politiken. Det är hela tiden primärt viktigt att säkerställa den genetiska mångfald - men det är paradoxalt "inga" politiker som slår vakt om landsbygdsnäringarnas mångfald eller förutsättningarna för att upprätthålla en god livskvalité genom att bo på landet i Mellansverige(?). Det är en stor paradox att vi har ett statsråd som inte sätter landsbygdsbefolkningen i förarsätet när vederbörande har en partitillhörighet som har stark förankring och sina rötter djupt rotade i landsbygden [eller har Centern det längre(?)]. Och vart tar LRF vägen i denna debatt - den självklara organisationen som verkligen borde slå vakt om det godal livet på "landet"!??? och vart är alla riksdagsledamöter från de mellansvenska länen som pratat med medborgarna om vargproblematiken på gator och torg??

Ja, många (förväntade) aktörer lyser med sin frånvaro - och så länge de stora aktörerna inte visar vägen framåt blir det svårt att ändra kursen....eller som de säger till sjös - vill inte kaptenen ändra kursen kommer heller inte styrmannen att svänga rodret åt ett annat håll heller. Frågan är vem/vilka som agerar kapten och vilken/vilka som är spelar rollen som styrman i den nuvarande pjäsen: Den Samtida Rovdjurspolitiken