Ja, flera olika spekulationer har de sista dagarna framkommit i massmedia om varifrån dvärgbandmasken som identifierades på en räv kring Uddevalla kunde ha sitt ursprung ifrån. Det pratas om att någon skulle ha importerat en hund illegalt som inte varit vaccinerad. Ja, det är alltid lätt att lägga skulden på illegal import där det troligen finns ett stort mörkertal.

För ca ett år sedan uppmärksammade Smålands Stövarklubb i en skrivelse/tidningsartikel, framsynta som de var, att en överhängande risk med vargförekomsten är en förhöjd risk för att dvärgbandmask ska införas i svensk fauna. Även Folkeaktionen Ny Rovdjurspolitik har höjt ett varningens finger för att ökad varginförsel från utlandet kan kraftigt förhöja risken för att dvärgbandmasken med sina fruktade parasiter. Kan förekomsten av dvärgbandmasken vara resultat av import av varg(-ar)? - Vare sig de naturligt kommer via den så kallade "korridoren" eller i bagageluckan på någon varubil? 

Läs gärna mer fakta om dvärgbandmasken på Jordbruksverkets hemsida nedan, där de också konstaterar en förhöjd risk för dvärgbandmask i takt med en ökande vargstam:

http://medicinbloggen.se/wp-content/uploads/2011/02/dv%C3%A4rgbandmask.pdf 

Återigen presenteras ytterligare ett argument mot vargens återkomst i svensk fauna och spridningen av varg. Denna gången konstateras det av vetenskapssamhället, vilket traditionellt inom sakområdet varg brukar stå högt i kurs bland våra politiker. Frågan är om vetenskapssamhället denna gång klassas lika högt av den politiska eliten?

Undrar Freddy Kjellström...