Så kom till slut Naturvårdsverkets (efterlängtade) beslut om lodjursjakten häromdagen - i sista sekund närmast sagt igen innan själva jaktstarten drar igång. Men varför gnälla? Man börjar ju vänja sig med detta när det gäller ämbetsverkets rutiner (suck!). I Mellansverige får (bara???) 30 djur fällas denna jakt - detta var ett bra beslut. Ja, nu satt ni väl kaffet i vrångstrupen där hemma, tänker jag.

Jag menar att det var bra att Naturvårdsverket så katastrofalt (i repris) visar att centralstyrningen från huvudstaden inom det rovdjurspolitiska fältet inte fungerar överhuvudtaget. Beslutet kommer i praktiken innebära att Värmlands län med sina 16 kommuner, där det finns lodjur i samtliga kommuner (och gott om lodjur dessutom), kommer att fälla 6-8 lodjur - i bästa fall! Återigen bevisar detta att den nationella rovdjurspolitiken måste vara felkonstruerad när de norra länen mer eller mindre själva får fatta beslut om hur mycket lodjur som får fällas. Eller är det meningen (dold?) att Mellansverige skall bli en stor nationalpark för lo och varg där resterande delar av landet skall vara befriade?

Hur som helst - desto flera (tok-)beslut som Naturvårdsverket fattar i paritet med ovan nämnda  beslut som är i fullständig avsaknad av logik, desto bättre är det för oss jägare. För när tillväxten i både varg- och lodjursstammar fortsätter att öka med en kraftig nettotillväxt i olika delar av Mellansverige samtidigt som Naturvårdsverket drar ner tilldelningarna så blir deras ologiska beslutsfattande ganska uppenbar - även för "Svenssons". Det är tydligt att det finns mpnga partiska tjänstemän på detta ämbetsverk som jobbar för bevarandesidan - mer eller mindre öppet. Problemet är att regeringen har fattat beslut om en regional rovdjursförvaltning och då är det nog hög tid att lyfta dessa ledande tjänstemän bort från sina platser och tillsätta nya som kan anlägga ett förvatlningsorienterat perspektiv istället. Återstår att se om regeringen är handlingskraftiga nog att göra det...

För att detta budskap ska nå de breda massorna förutsätter detta att Jägareförbundet med flera visar upp denna tillväxtlogik för "Svenssons" i folkhemmen - Tydligt pedagogiskt presenterat och redovisat. Samtidigt är det också önskvärt att de faktiska kostnaderna för varg- och lostammarnas kraftiga tillväxt och förekomst redovisas för "Svenssons" - och glöm för Guds skull i sammanhanget att omnämna att det är deras skattemedel som finansierar detta "kalas".

Ha en fortsatt trevlig söndagskväll

/Freddy Kjellström