Ja, så har vi då äntligen fått möjlighet att släppa våra stövare i hareskogen igen. Stövarna är sprängfyllda av energi efter att ha stått stilla under hela våren och sommaren, och även om det har cyklats och sprungit med dem så är viljan ofta större än orken så här i början. Därför är det viktigt att ta det lugnt i början med korta pass, gärna halvdagar - som oftast är det ju värmen som är värst frampå dagen för stövaren. Värmen är ett gissel både fysiskt såväl som psykiskt för stövaren.

Själv har jag under första veckan haft möjlighet till fyra släpp: tre släpp med Hygenstövartiken vilken har börjat bra med ca fyrtiominutersdrev de första släppen - men det har tagit stopp i grusvägen, som alltid är en svår nöt att knäcka. Här behöver rutinen att tränas upp, men det kommer med träning. Hamiltontiken har varit lös en gång, och det var i söndags vid elvatiden - då hon fick slag direkt, trots regn hela morgonen. Men innan hon fick upp var vi tvungna att retirera då regnet stod som spö i marken, och  i bästa fall var sikten ca tio meter. Det kom ca 70 mm och vägarna regnade bort här i Gräsmark - Ja, vad säger man det är inte regn, utan snarare skyfall i ordets rätta bemärkelse...

Harbeståndet är kanske inte lika stort som förra säsongen  - troligen pga det kraftiga regnvädret som varit i sommar. Det har säkert påverkat föryngringen - men ännu mera har det nog påverkat föryngringen av skogsfågel ännu sämre då insektsförekomsten varit sämre än normalt. Hitintills är ändå uppfattningen att det här i nordvästra Värmland är bra med hare även i år då jag har fått slag relativt raskt samtliga gånger jag varit ute.

Ja, detta är bara början så nu återstår det att se hur säsongen artar sig..Lycka till på harjaktspremiären på lördag 1.september ifrån ett (milt sagt) blött Värmland!"

/Freddy Kjellström