Avels- och valpningstider - den goda fina tiden!
Jaha, så var jaktsäsongen över för denna gång och vi kan lägga den till handlingarna. Det blir en jaktsäsong som vi kommer att minnas som den kortaste i mannatider - i alla fall i södra halvan av landet. Normalt kan vi ha en halvår lång jaktsäsong, men i år har det egentligen bara varit sporadiskt som vi har kunnat jaga, från december och framåt. Men det är klart att detta måste ses som en avvikelse från det normala, och därmed kan det inte bli sämre nästa säsong.
Avelssäsongen har påbörjats och är i full gång. Flera stövarvalpar har börjat "trilla" ner och flera behövs. Min Hamiltonstövartik Zoogatas Vilde fick 11 valpar under natten till onsdag 16. mars - 6 tikar och 5 hanar blev det - en fin fördelning. Efterfrågan på valpar är mycket god nu, så är du en av dem som står med en meriterad stövartik hemma så tveka inte att ta en kull nu. Som jag upplever det nu så är efterfrågan större än det utbud som finns att tillgå. Därför är det viktigt att vi kan "mätta" marknadens efterfråga - inte minst för att vi behöver att bli flera som jagar med stövare, och för att nå det målet måste det naturligtvis finnas valpar att köpa. Från min egen horisont kan jag bara beklaga att jag inte kan leverera valpar till alla de som önskade sig en Hamiltonvalp denna gång - Men jag ska naturligtvis försöka att hjälpa dem att få tag i någon annan valp i den mån det är möjligt.
Ja, när det gäller valpning så är inte den ena valpningen den andra lik. Den första valpen som kom till världen denna gången kom kl 18.13 tisdag kväll - sedan dröjde det länge innan nästa kom. Det gick två, tre och fyra timmar och inget hände. Tumregeln, om man nu kan tala om något sådant (teori) är högst två timmar mellan första och andra valpen, men det tog nästan fem timmar innan nästa kom kl 23.05. Efter konsultation med uppfödare och en veterinär så är detta inte helt ovanligt att det kan ske - speciellt vid stora kullar. Ja, jag förstod ju att det skulle bli en stor kull, och jag sade på förhand att jag inte skulle bli förvånad om det blir tvåsiffrigt, vilket det blev slutligen. Men efter ett par rastningar så såg jag att hon började få tendenser till krystning och verkar. Då tog det inte mer än en kvart efter det att vi kom in innan nästa kom.
Vid tvåtiden på natten hade det kommit sex valpar och klockan tre var det sju stycken i lådan. När klockan var halv fyra så var det åtta valpar och när jag vaknade tre timmar senare klockan halvsju låg det ytterligare tre till där - alltså elva valpar totalt i lådan! Ja, det var naturligtvis jätteroligt att allt gick bra. Tiken mådde jättebra och valparna var pigga och rörliga. Alla var jämnt och fint tecknade också, och inga sporrar på någon valp heller.
Ja, att sitta vid köksbordet morgonen efter med en kopp kaffe och se hur bra allt är efter det att man städat upp efter nattens bravader - Ja, då är det en speciell glädje, lycka och ro som infinnar sig i själen.
Just nu har Vilde varit ute och rastat sig, men lika snabbt som en hermelin ska hon in till valparna - inte behövs det något koppel nu, nej. För nu är det bråttom in till de små.
Jag hoppas att fler tikägare därute får uppleva samma händelserika vår/sommar som jag får göra med att föda upp en valpkull - Lycka till med avelsarbetet nu under våren - och har du funderat på att ta en kull -så gör det, det är inget du kommer att ångra!
Hälsningar från en glad uppfödare....som sitter vid köksbordet och konstaterar att det fortsätter att lava ner snö ute, trots att det är 18 mars!
/Freddy Kjellström
3 kommentarer | Skriv en kommentar
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: "Her kommer vinter`n - her kommer den kalde fine tida"
Nästa inlägg: Juholt eller Reinfeldt år 2014?
Jisses va många valpar.....och jättebra fördelning...
Grattis Vilde och Freddy till den lyckade valpningen.
Rolf
Min helg ble brukt til kurs, med sikte på å forbedre og holde ved like dommere, prøveledere og kennelklubbens representan ved våre Norske jaktprøver for harehunder. Ett livlig selkap over to dager, der synspunkter og stort engasjement bør trygge framtiden for den geskjeft og gi hunder til avel med med gode egenskaper til våre avelsråds, som bidrar til framtidige avslhunder og økt populasjon, slik som Freddy Kjellstrøm har bidratt til over. En svensk nasjonal rase som dere skal ta godt vare på.
Siste året har mine tanker gått omkring hvorfor jeg ble harejeger, det har ikke manglet på påvirkning og synspunkter om hvorfor vi er blitt slik vi er.....
Etter hvert har jeg eliminert bort ulike gode meninger og nå har jeg kokludert!
Jeg er harejeger fordi jeg er glad i dyr!!
Glad i hunder, i vilt, i katt, kanin, hest, sau og ku, jeg kjenner en indre glede når valpekullet dier og den fantastike lyden nå tispa gir ned melk til sine små.
I dette samme åndedraget, vender jeg meg mot vildyrene som truer det jeg er så glad i, jeg kjenner bryste verke i sinne når de kjøttetende rovdyra truer det jeg er mest glad i. I gode stunder kan jeg akseptere en spe stamme av ulv, Bjørn, Jerv og Gaupe, men når mengden blir slik at vi ikke kan ta med vår hund i skogen eller bruke utmarka til beite og matproduskjon, da blir jeg hard i min holdning, særlig når jeg oppdager at de ventre orienterte naruromantikker vil stjel hele min verden i umarka for å ta den til sitt eget bruk og lev av de medlemmer som betaler dem for sitt engasjement ved å jage landsens befolkning (urfolket) ut av sin skog. Da minnes jeg ett sitat som jeg har skrevet om til eget bruk: " En grønn naturomantikker er en person som har plantet begge beina trygt i lause lufta å gir fan i demokratie til dem det går ut over"!
En nylig meningsmåling som er utført i Norge viser at 2/3 av befolkningen er i mot ulv, en ulv som ikke er skandinavisk en gang, men lever i ransonen mot Sverige og Norge og er av den Russiske stamme!