Jaha, så var jaktsäsongen över för denna gång och vi kan lägga den till handlingarna. Det blir en jaktsäsong som vi kommer att minnas som den kortaste i mannatider - i alla fall i södra halvan av landet. Normalt kan vi ha en halvår lång jaktsäsong, men i år har det egentligen bara varit sporadiskt som vi har kunnat jaga, från december och framåt. Men det är klart att detta måste ses som en avvikelse från det normala, och därmed kan det inte bli sämre nästa säsong.

Avelssäsongen har påbörjats och är i full gång. Flera stövarvalpar har börjat "trilla" ner och flera behövs. Min Hamiltonstövartik Zoogatas Vilde fick 11 valpar under natten till onsdag 16. mars - 6 tikar och 5 hanar blev det - en fin fördelning. Efterfrågan på valpar är mycket god nu, så är du en av dem som står med en meriterad stövartik hemma så tveka inte att ta en kull nu. Som jag upplever det nu så är efterfrågan större än det utbud som finns att tillgå. Därför är det viktigt att vi kan "mätta" marknadens efterfråga - inte minst för att vi behöver att bli flera som jagar med stövare, och för att nå det målet måste det naturligtvis finnas valpar att köpa. Från min egen horisont kan jag bara beklaga att jag inte kan leverera valpar till alla de som önskade sig en Hamiltonvalp denna gång - Men jag ska naturligtvis försöka att hjälpa dem att få tag i någon annan valp i den mån det är möjligt.

Ja, när det gäller valpning så är inte den ena valpningen den andra lik. Den första valpen som kom till världen denna gången kom kl 18.13 tisdag kväll - sedan dröjde det länge innan nästa kom. Det gick två, tre och fyra timmar och inget hände. Tumregeln, om man nu kan tala om något sådant (teori) är högst två timmar mellan första och andra valpen, men det tog nästan fem timmar innan nästa kom kl 23.05. Efter konsultation med uppfödare och en veterinär så är detta inte helt ovanligt att det kan ske - speciellt vid stora kullar. Ja, jag förstod ju att det skulle bli en stor kull, och jag sade på förhand att jag inte skulle bli förvånad om det blir tvåsiffrigt, vilket det blev slutligen. Men efter ett par rastningar så såg jag att hon började få tendenser till krystning och verkar. Då tog det inte mer än en kvart efter det att vi kom in innan nästa kom.

Vid tvåtiden på natten hade det kommit sex valpar och klockan tre var det sju stycken i lådan. När klockan var halv fyra så var det åtta valpar och när jag vaknade tre timmar senare klockan halvsju låg det ytterligare tre till där  - alltså elva valpar totalt i lådan! Ja, det var naturligtvis jätteroligt att allt gick bra. Tiken mådde jättebra och valparna var pigga och rörliga. Alla var jämnt och fint tecknade också, och inga sporrar på någon valp heller.

Ja, att sitta vid köksbordet morgonen efter med en kopp kaffe och se hur bra allt är efter det att man städat upp efter nattens bravader - Ja, då är det en speciell glädje, lycka och ro som infinnar sig i själen.

Just nu har Vilde varit ute och rastat sig, men lika snabbt som en hermelin ska hon in till valparna - inte behövs det något koppel nu, nej. För nu är det bråttom in till de små.

Jag hoppas att fler tikägare därute får uppleva samma händelserika vår/sommar som jag får göra med att föda upp en valpkull - Lycka till med avelsarbetet nu under våren - och har du funderat på att ta en kull -så gör det, det är inget du kommer att ångra!

Hälsningar från en glad uppfödare....som sitter vid köksbordet och konstaterar att det fortsätter att lava ner snö ute, trots att det är 18 mars!

/Freddy Kjellström